Proste i naturalne metody na utrzymanie zdrowia w okresie wiosennego przebudzenia natury

Zdrowe tłuszcze są coraz bardziej doceniane w naszym codziennym żywieniu. Nawet osoby odchudzające się powinny tak komponować swoje posiłki, aby znalazły się w nich zdrowe tłuszcze, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej z czarnego kminku (Nigella sativa) – zwany również złotem faraonów – od tysiącleci ceniony jest za swoje lecznicze właściwości. Muzułmanie utrzymują, iż prorok Mahomet twierdził, że olej z czarnuszki „leczy wszystko poza śmiercią”. Co powoduje jego niezwykłe działanie? Olej z czarnuszki jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega-3 i Omega-6). Jako suplement diety zalecany jest w przypadku: infekcji dróg oddechowych, różnego rodzaju opryszczek, grzybiczych zakażeń skóry, alergii, trądziku, chorób wrzodowych lub zaburzeń hormonalnych. Dodatkowo, niezbędne kwasy zawarte w oleju z czarnuszki chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wspomagają regenerację organów, gojenie się ran oraz proces tworzenia ścian naczyń krwionośnych.