Yam Makwa – sałatka na zimę prosto z Tajlandii

Yam Makwa, to tajska sałatka z bakłażanów, którą jada się często na terytorium Isanu w Tajlandii Północno-Wschodniej, gdzie kuchnia jest bardziej tradycyjna i trzyma się starych, sprawdzonych receptur. Sprawdzić się ona idealnie w naszym kraju, jako danie sezonowe o tej porze roku.

Aby Yam Makwa, wyszła nam dobrze i smakowała podobnie do tej, jaką zjeść możemy będąc  na wakacjach w Tajlandii, musimy wcześniej przygotować pastę curry. Czyli dokładnie rozgniatamy lub blendujemy 2 suszone, czerwone papryczki ptasie, 2 posiekane szalotki, 2 ząbki czosnku i jedną łyżeczkę pasty krewetkowej. Bez pasty curry, nasza sałatka Yam Makwa, nie będzie miała charakterystycznego dla potraw tajskich smaku i zapachu.

Yam Makwa – przepis na tradycyjną tajską sałatkę

Do przygotowania sałatki z bakłażanów, potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 8 jajowatych bakłażanów,
  • pasta curry,
  • 200 g pokrojonych polędwiczek wieprzowych,
  • 2 łyżki stołowe suszonej szalotki,
  • kilka listków kolendry,
  • 1 łyżka stołowa sosu rybnego,
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • sól.

Przed pokrojeniem w cienkie paski, bakłażany należy umyć i odkroić twardy ogonek. Następnie już pokrojone, przekładamy je do miski z zimną wodą, wymieszaną z łyżeczką soli. Rozgrzewamy woka wraz z odrobiną oleju, do którego dodajemy przygotowaną wcześniej pastę curry.

Gdy nasz olej zacznie intensywnie pachnieć, do woka wkładamy pokrojone kawałki polędwicy wieprzowej i smażymy mięso przez około 5 minut, cały czas je mieszając. Następnie dodajemy sos rybny i osuszone na papierowym ręczniku, odcedzone z wody bakłażany.

Wszystko mieszamy kilka razy ze sobą dokładnie, pamiętając o tym, by nie przesmażyć za mocno bakłażanów. Potem przekładamy, gotową już sałatkę Yam Makwa na półmisek, który przed podaniem dania i wyłożeniem go na talerze, wstawiamy na godzinę do lodówki. Aby nieco urozmaicić smak sałatki, możemy przed samym jedzeniem, posypać ją smażoną cebulką szalotką, smażonym czosnkiem i kolendrą.

Sprawdź też przepis na tajskie szaszłyki z sosem orzechowym.