Kopi Luwak – co warto wiedzieć o kawie cywetowej?

Jeśli jesteś dobrze zorientowany w najdziwniejszych i najbardziej wyspecjalizowanych kawach świata, prawdopodobnie słyszałeś już o Kopi Luwak, zwanej czasem kawą cywetową.

Niektórzy uważają, że ta specjalna kawa jest najlepsza na świecie, ale jest jeden poważny powód, dla którego możesz ją ominąć – i nie jest to imponująca cena. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, czym jest kawa Kopi Luwak i dlaczego prawdopodobnie nie powinieneś jej pić.

Kopi Luwak – jedyna taka kawa na świecie

Kopi Luwak to indonezyjska kawa, która powstaje z częściowo strawionych ziaren kawy, które są zjadane i wypróżniane przez cywetę. Tak, dobrze słyszeliście. Rolnicy specjalnie szukają odchodów cywety i zbierają je wraz z ziarnami kawy w celu dalszego czyszczenia i przetwarzania.

Chcesz wiedzieć, co jest najbardziej szalonym aspektem tych ziaren kawy?!

Te ziarna kosztują setki dolarów za funt! Tak wysoka cena jest bezpośrednim wynikiem długiego procesu uprawy ziaren Kopi Luwak, w przeciwieństwie do innych ziaren kawy. To ziarno jest zdefiniowane przez jego obróbkę. Najpierw cyweta zbiera ziarna, a po spożyciu przechodzą one przez jelita i ulegają fermentacji. Dzięki obecności enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym cywety, białka właściwe dla ziarna są rozkładane. Uważa się, że procesy te wzbogacają ogólny profil smakowy i dlatego są niezbędne do produkcji autentycznej Kopi Luwak, nadając tym samym tym ziarnom kawy całkiem wyjątkową historię.

Wiele osób jest zaskoczonych smakiem kawy, ponieważ proces fermentacji sprawia, że ma ona bardzo słodki smak, przypominający czekoladę. Jednak smak zależy również od jakości kawy, bo im lepsza jakość, tym smak będzie bardziej intensywny. Poza słodkim smakiem, doświadczysz również lekko ziemistego posmaku.

Źródło publikacji o kawie Kopi Luwak: https://www.barisci.pl/ – luksusowe restauracje, najlepsza kawa