Pierwsze z nich to Alheira de Mirandela – tradycyjna kiełbasa, której historia związana jest z Portugalskimi Żydami. Wymuszona konwersja na katolicki obrządek sprawiła, że musieli oni wymyślać sposoby na ukrywanie prawdziwych obrzędów religijnych. Kiełbasa Alheira, której mięso nie pochodzi od świń, lecz od drobiu, królików lub cieląt, miała zmylić inkwizycję. Dziś alheira jest podawana z gotowanymi warzywami lub frytkami i jajkiem sadzonym.
Drugim daniem jest narodowy skarb Portugalii – Bacalhau. To solony i suszony dorsz, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Niektóre z najpopularniejszych to Bacalhau à brás (dorsz ze smażonymi ziemniakami i jajkami), Bacalhau com natas (dorsz zapiekany w śmietanie) oraz Bacalhau à lagareiro (dorsz w oliwie z oliwek z czosnkiem i cebulą).
Słodki akcent stanowi Arroz doce – tradycyjny portugalski pudding ryżowy, który jest prawdziwym „comfort food” dla wiele osób. Delikatnie aromatyzowany skórką cytrynową i cynamonem deser kojarzy się z beztroskim dzieciństwem.
Ostatnim z wymienionych dań jest Caldo verde – zupa, która jest nieodzowną częścią większości portugalskich posiłków. Jej podstawowe składniki to ziemniaki, kapusta galicyjska i oliwa. Ponadto do zupy dodaje się cebulę, czosnek i kiełbasę chouriço, salpicão lub tora.
Nie można też zapomnieć o Cataplana de Marisco – jednogarnkowym daniu z ryb lub owoców morza oraz Leitão assado da bairrada – pieczonym prosięciu, które podawane jest z frytkami i mieszanką sałat. Wszyscy miłośnicy mięsnych smaków powinni spróbować również Francesinha – niezwykłej kanapki na bazie szynki, kiełbasy oraz steku, którym przykrywa się stopiony ser i jajko sadzone.