Aromatyczne syropy domowej roboty, które wzmocnią Twoją odporność

Jesli często zmagasz się z infekcjami dróg oddechowych i przeziębieniami, a kaszel i katar nie dają Ci spokoju przez większość sezonu jesienno-zimowego, zanim skierujesz swoje kroki do apteki, rozważ wypróbowanie domowych syropów. Te naturalne i niedrogie napoje korzystają z właściwości składników, które od setek lat są uważane za skuteczne środki przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, potęgując tym samym odporność organizmu i pomagając mu efektywniej stawiać czoła różnego rodzaju zarazkom.

Od momentu, gdy odkryto konserwujące właściwości cukru, syropy stały się popularnym sposobem przechowywania różnego rodzaju produktów naturalnych. Biorąc pod uwagę bogactwo owoców, ziół i przypraw o działaniu leczniczym dostępnych w przyrodzie, syropy zaczęły być używane nie tylko dla celów smakowych, lecz również terapeutycznych. Rozwiązaniem jest też przygotowywanie ich we własnym domu. Pozwoli to na zachowanie kontroli nad składem, zapewnienie świeżych surowców i osiągnięcie oszczędności finansowych.

Imbir i czosnek – duet doskonały do walki z przeziębieniem

Imbir i czosnek to dwa składniki, które pojawiają się w większości przepisów na syropy domowej roboty, które mają na celu wspomóc organizm w walce z przeziębieniem. Są one cenione zarówno przez tradycyjną medycynę z całego świata, jak i współczesnych naukowców za ich właściwości zdrowotne. Czosnek jest źródłem allicyny – naturalnego antybiotyku, który pomaga zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, a imbir ma silne działanie przeciwutleniające, które pomaga redukować procesy zapalne w drogach oddechowych.

Domowy syrop imbirowo-czosnkowy

Składniki:

– ½ szklanki startego korzenia imbiru

– ½ szklanki drobno posiekanego czosnku

– 2 szklanki miodu

– 1 łyżka posiekanych świeżych liści mięty

– ½ szklanki octu jabłkowego

– ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki i umieść je w dużym słoiku. Postaw słoik na nasłonecznionym parapecie na 3-5 dni, regularnie mieszając zawartość. Gotowy syrop przechowuj w lodówce i podawaj dorosłym do 3 razy dziennie po 1 łyżce (dzieciom po 1 łyżeczce). Syrop można rozcieńczać ciepłą wodą i sokiem z cytryny.

Syrop na bazie imbiru i czosnku nie tylko działa profilaktycznie, ale również aktywnie zwalcza infekcje. Jest szczególnie polecany podczas chorób przebiegających z kaszlem i bólem gardła.

Przyprawy w syropach – dodatkowe wsparcie dla systemu immunologicznego

Imbir to nie jedyna korzenna przyprawa o funkcjach immunomodulacyjnych. Miłośnicy intensywnych smaków mogą przygotować naturalny syrop także z innych popularnych w kuchni składników. Szczególną uwagę warto zwrócić na kurkumę, której główny składnik – kurkumina – stymuluje naturalne mechanizmy obronne organizmu. Na zdrowie wpływa też korzeń chrzanu, który swoimi przeciwutleniającymi właściwościami wspiera aktywność białych krwinek. Nie można zapominać też o piperynie zawartej w czarnym pieprzu oraz olejku eterycznym obecnym w goździkach, które mają silne działanie przeciwzapalne.

Domowy syrop z pięciu przypraw

Składniki:

– 1 korzeń chrzanu

– 1 szklanka wody z octem jabłkowym (w proporcji 1:1)

– 1 łyżka kurkumy

– kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu

– 1 goździk

– ½ korzenia imbiru

– ½ szklanki skórki z pomarańczy

– ½ szklanki miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w garnku i zalej dwoma szklankami wody. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż większość płynu odparuje. Po ostygnięciu dodaj wodę z octem jabłkowym i miód, a następnie zamieszaj. Przechowuj przygotowany w ten sposób syrop w chłodnym, ciemnym miejscu aż do wiosny.