Zdarza się, że w świecie odżywiania pojawiają się propozycje diet, które obiecują nie tylko osiągnięcie optymalnej masy ciała, ale także zapewnienie dobrego samopoczucia i podtrzymanie zdrowia na długie lata. Jednym z takich rozwiązań jest dieta SIRT, zwana również dietą sirtfood. Jej koncepcję stworzyli dwaj brytyjscy specjaliści z dziedziny nauk o żywieniu. Choć są oni na początkach swojej kariery naukowej, ich teoria zdobywa coraz większą popularność. Zasadniczym elementem diety SIRT jest to, że dozwolone jest spożywanie wina i czekolady.
Termin „SIRT” w nazwie diety nawiązuje do białek o nazwie sirtuiny, które są obecne w organizmach żywych od wielu lat. Sirtuiny odgrywają kluczową rolę w procesach metabolicznych oraz regeneracji komórek, dlatego często określa się je jako „białka długowieczności”. Wydaje się, że mają one znaczący wpływ na proces redukcji masy ciała. Naukowcy twierdzą, że aktywizacja sirtuin prowadzi do wykorzystania zgromadzonych zapasów tłuszczu jako źródła energii, zamiast korzystać z glukozy obecnej we krwi. Osoby szczupłe mają zazwyczaj wyższą aktywność sirtuin, co wiąże się również z większą ilością brunatnej tkanki tłuszczowej. W przeciwnym razie, osoby otyłe mają mniej brunatnej tkanki tłuszczowej, ponieważ większość tłuszczu jest u nich przechowywana w białej tkance tłuszczowej. Brunatna tkanka tłuszczowa jest niezbędna dla utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, a także jest zaangażowana w procesy wykorzystywania energii i utrzymania optymalnej masy ciała. Dodatkowo, sirtuiny mogą poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, hormon, który obniża poziom glukozy we krwi. Zbyt duża ilość glukozy po posiłku to jeden z objawów insulinooporności – poważnego problemu zdrowotnego, który staje się coraz bardziej powszechny i dotyka coraz młodszych osób. Insulinooporność jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju otyłości, dlatego wszelkie procesy zwiększające wrażliwość na insulinę są bardzo pożądane.
Badania dowodzą, że zmniejszenie kalorii w diecie może zwiększyć aktywność sirtuin. W związku z tym, dieta odchudzająca może przynieść dodatkowe korzyści, takie jak aktywizacja procesów odnowy komórek i eliminacja uszkodzonych komórek, co pozytywnie wpływa na ogólny stan organizmu i jego długowieczność. Jest to tak zwana hormeza – czyli korzystny wpływ stresu na organizm poprzez stymulację procesów naprawczych i regeneracyjnych. Niektóre diety opierają swoją skuteczność na takim działaniu hormezy. Zdaniem twórców diety SIRT, delikatne obniżenie kaloryczności diety i wprowadzenie do niej określonych produktów, ma działać jak „uzdrawiający czynnik stresowy” dla organizmu.
Podstawowe zasady żywienia w diecie SIRT są podobne do tych rekomendowanych przez Instytut Żywności i Żywienia oraz Światową Organizację Zdrowia. Dieta powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie spożywanych w regularnych odstępach czasu, jednak nie krótszych niż 1,5 godziny. Autorzy diety SIRT proponują ściśle określone reguły dotyczące rozkładu posiłków przez pierwsze trzy tygodnie diety, po których reguły te mogą być stopniowo łagodzone. Pierwszy tydzień diety powinien dostarczać codziennie 1000 kcal, gdzie zaleca się spożywanie 3 koktajli i jednego stałego posiłku. Przepisy na koktajle i dania główne są zawarte w książce autorstwa twórców diety SIRT. Główne składniki to warzywa i owoce, zwłaszcza zielonoliściaste warzywa takie jak szpinak, jarmuż, rukola.