Jak odkryć orientalne nuty kuchni arabskiej poprzez zastosowanie odpowiednich przypraw?

Badanie kulinarnej strony każdego regionu pozwala na dogłębne zrozumienie jego kultury, zarówno jak jego inne elementy, takie jak architektura, obyczaje, muzyka i wiele innych. W związku z tym, próbowanie tradycyjnych potraw arabskich stanowi istotny element każdej podróży na tereny Bliskiego Wschodu. Arabowie oferują wielorakie dania, a ich wytworna kombinacja różnych smaków zaprowadza nas w świat pełen fascynujących aromatów i przypraw. W społeczeństwach arabskich jest powszechne jedzenie z jednego talerza lub miski przez wszystkich obecnych przy stole. To sprawia, że jest to doskonała metoda dla osób podróżujących w grupach, które mogą zamówić kilka różnych dań i skosztować trochę każdego z nich.

Niewielu jest świadomych tego, że kuchnia arabska jest jedną z najstarszych na świecie. Już w VIII wieku ludzie zapisywali tradycyjne receptury i tworzyli poradniki dotyczące dietetycznych i leczniczych właściwości żywności. Pod koniec Średniowiecza tworzono też rozbudowane manuskrypty omawiające różne aspekty kulinarne, począwszy od mikstur przypraw i technik obróbki żywności, aż po sposób serwowania dań i maniery stołowe. W roku 1226 powstała książka kucharska w języku arabskim z czasów dynastii Abbasydów, której autorem był Muhammad al-Baghadi. Twierdził on, że istnieje sześć rodzajów przyjemności, a jedzenie jest najszlachetniejszą i najważniejszą z nich. Zatem nie jest zaskakujące, że Arabowie cenią sobie jedzenie i chętnie dzielą się swoją pasją z odwiedzającymi. Często zdarza się, że turyści pytający miejscową populację o drogę do atrakcji turystycznej otrzymają nie tylko wskazówki, ale również rekomendacje na temat miejsc, gdzie można dobrze zjeść.

Przyprawy i zioła wykorzystywane na Bliskim Wschodzie sprawiają, że lokalne potrawy są naprawdę wyjątkowe. Przyjrzyjmy się więc podstawowym smakom i aromatom kuchni arabskiej.

Kmin rzymski, inaczej znany jako kumin, nie ma nic wspólnego z naszym rodzimym kminkiem. To prawdopodobnie najczęściej używana przyprawa na Bliskim Wschodzie i jedna z najpopularniejszych na świecie. Jej charakterystyczny, niepowtarzalny aromat i pikantna nuta są kluczowe dla smaku wielu lokalnych dań, w tym takich klasyków kuchni arabskiej jak falafel czy hummus.

Gałka muszkatołowa jest na Bliskim Wschodzie używana podobnie jak w Polsce – głównie w daniach wytrawnych, aby podkreślić smak potraw mięsnych. Jest to zaskakujące dla turystów z Europy Zachodniej czy USA, gdzie gałka muszkatołowa jest przede wszystkim dodatkiem do deserów. Jeżeli chcesz poczuć odrobinę arabskiego czaru w swoim domu, przygotuj gorące kakao z dodatkiem pasty tahini na bazie sezamu i szczyptą gałki muszkatołowej.

Kardamon to kolejna przyprawa często stosowana w wielu napojach. Do zaparzania używa się głównie sproszkowanego kardamonu, ale by intensyfikować smak, czasem dodaje się nieobrane strączki do gotowania. To właśnie kardamon daje kawie „po arabsku” – zaparzanej w specjalnym dzbanuszku na ogniu – jej niepowtarzalny smak i aromat.