Jak przygotować wegetariański rosół?

Do najbardziej popularnych polskich zup zaliczamy rosół. Większość z nas zna jego smak. Wiemy, że rosół jest smaczny, sycący, pożywny, rozgrzewający i aromatyczny. Gości na naszych stołach nie tylko w dni świąteczne i niedziele. Często zalecany jest w diecie podczas walki z chorobą oraz jako antidotum na smutki.

Podstawowym składnikiem tej tradycyjnej zupy jest mięso. Jeśli jednak nie jadamy mięsa i przestrzegamy zasad diety wegetariańskiej, nie znaczy to, że musimy zrezygnować z tej naprawdę smacznej zupy. Możemy przygotować ją rezygnując całkowicie z wkładu mięsnego i będzie ona równie smaczna. Wywar z warzyw z dodatkiem sporej ilości przypraw z pewnością zadowoli całą naszą rodzinę, bo rosół wegetariański jest naprawdę dobry. Można przygotować go z warzyw podsmażanych wcześniej na oleju, wtedy smak i aromat zupy jest bardziej intensywny. Jednak nawet bez poddawania warzyw obróbce smażenia, zupa na pewno będzie smaczna.

Rosół wegetariański podajemy tak samo jak rosół ugotowany na mięsie czyli z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy makaron (ryż) drobno pokrojoną natką pietruszki i koperku. Przepis na dobry rosół bezmięsny jest prosty, wystarczy podwoić ilość warzyw i zrezygnować z mięsa. Smacznego!