Jak przygotować zdrowy sok z pigwy?

Zaczyna się sezon grypowy. Obawiasz się infekcji? To czas, w którym nasza odporność wystawiona jest na próbę. Zamiast łykać witaminy i inne suplementy podpowiem Ci jak zrobić istną bombę witaminową w domu.

Potrzebujesz tylko:

  • owoce pigwy;
  • cukier lub miód.

Przepis jest prosty:

  • umyj owoce i wydrąż pestki;
  • pigwę pokrój w drobne kawałeczki;
  • do słoika na przemian wrzucaj pigwę i cukier lub miód;
  • zakręć słoik i pozostaw w cieple na 3 dni.

Po tym czasie pigwa puści pyszny sok. Słoik włóż do lodówki i codziennie pij po łyżeczce soku. Możesz także odcedzić sok, ale dużo się go traci przy takiej czynności. Przechowuj w lodówce dwa do trzech tygodni. Pigwa to bogactwo witaminy C. Jest jej kilkakrotnie więcej, niż w cytrynie. Pomoże Ci w chłodne jesienne dni pozostać w formie.

Pigwa ma również inne zastosowania, wysuszona pięknie pachnie. Możesz ją położyć pokrojoną w paski na kaloryferze a w Twoim mieszkaniu będzie pięknie pachniało. Oprócz smaku i zapachu, może być elementem świątecznego stroiku.