Moc odżywcza konopi siewnych: zasady uprawy, wartości zdrowotne i potencjalne zastosowania

Jeżeli poszukujesz naturalnej metody na poprawę trawienia, regulację równowagi hormonalnej oraz optymalizację przemiany materii, konopie mogą okazać się idealnym rozwiązaniem. Długo były one niedoceniane ze względu na ich powszechne kojarzenie z marihuaną, czyli nielegalnym narkotykiem. Należy jednak podkreślić, że nasiona konopi siewnych (Cannabis sativa L.) nie zawierają substancji psychoaktywnych, takich jak THC, które odpowiadają za efekty halucynogenne. Właśnie te nasiona są bogatym źródłem wartości odżywczych, które mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

Żywność produkowana z konopi, między innymi olej, mąka HempFoodie czy makaron HempFoodie, jak również same nasiona HempFoodie są pełne zdrowych składników. Znajdziemy w nich obfite ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 6 i omega 3), nierozpuszczalnego błonnika oraz witaminy E. Są one również bogatym źródłem antyoksydantów i makroelementów takich jak potas, magnez, żelazo, cynk, wapń, fosfor i mikroelementów (stront, toru, arsen, chrom).

Olej konopny HempFoodie jest szczególnie polecany ze względu na swoją bogatą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 6 i Omega 3). Może on wspomagać odporność organizmu, opóźniać procesy starzenia skóry oraz poprawiać kondycję układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe dowodzą, że olej konopny, dzięki zawartości kwasu linolowego, może pomóc w walce z takimi problemami skórnymi jak łuszczyca.

Nasiona konopi siewnych zawierają również znaczną ilość białka, które nie tylko dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów, ale jest też źródłem ośmiu aminokwasów egzogennych – niezbędnych dla naszego ciała, ale niewytwarzanych przez nie samo. Składniki odżywcze zawarte w nasionach konopi obejmują minerały jak: wapń (145 mg na 100 g), żelazo (14 mg na 100 g), magnez (483 mg na 100 g), mangan (7 mg na 100 g), fosfor (1160mg na 100 g), potas (859mg na 100 g) i cynk (7 mg na 100 g) oraz witaminy: witamina A (3800 jm mg na 100 g), witamina B1 (0,4 mg na 100 g), witamina B2 (0,11 mg na 100 g), witamina B3 (2,8 mg na 100 g), witamina B6 (0,12 mg na 100 g), witamina D (22.77.5 jm mg na 100 g) i witamina E (90 mg jm mg na 100 g).