Właściwości i zastosowanie bazylii w codziennym życiu

Bazylia, znana również jako roślina jednoroczna, ma to do siebie, że umożliwia nawet dwa zbiory w ciągu jednego roku. Przyciąga uwagę swoim intensywnym i niepowtarzalnym aromatem oraz smakiem przypominającym korzenne przyprawy. Podczas kwitnienia można zebrać całość ziela, które następnie należy suszyć i zmielić na proszek do późniejszego przechowywania w szczelnych pojemnikach.

Zastosowanie tej rośliny jest szerokie. Szczególnie chętnie używana jest jako dodatek do różnego rodzaju potraw – od sosów, przez jarzyny, zupy rybne, buliony, aż po rosoły. Bazylia jest również częstym składnikiem pasztetów czy wątrobianek. Ciekawostką jest fakt, że można jej używać także do kwaszenia ogórków.

Przy używaniu bazylii ważne jest jednak uważanie na to, by nie dosypywać jednocześnie innych tzw. przypraw trawiennych. Może to bowiem zaburzyć unikalny smak tej rośliny. Bazylia posiada wiele właściwości zdrowotnych – zarówno wzmacnia jak i stymuluje pracę żołądka, zwalcza nadfermentację i wzdęcia, ma działanie rozkurczowe. Dodatkowo, pobudza serce i system nerwowy.